Echocentrum

Naast het aanbieden van verloskundige zorg is Verloskundig Centrum Zutphen ook een erkend echocentrum. Je hoeft dus niet naar een andere praktijk of naar het ziekenhuis voor een echo. In ons centrum maken we zowel alle medische echo’s maar ook pretecho’s.

Ben je niet bij in ons centrum onder controle? Ook dan kun je bij ons terecht voor een echo. Een afspraak voor een echo maak je via onze assistente: 0575 – 516830.

Gecertificeerd echocentrum

Onze screenings-echoscopisten zijn gecertificeerd door de Stichting Prenatale Screening Utrecht. Deze stichting controleert ons echocentrum regelmatig op kwaliteit omtrent de gemaakt echo’s. Bijna alle echoscopisten zijn tevens werkzaam als verloskundige in onze praktijk.

Medische echo’s

Je kunt voor onderstaande medische echo’s terecht in ons centrum.


 • De vroege echo

  Zo’n drie weken nadat de zwangerschapstest positief is, kun je bij ons terecht voor een vroege echo. Tijdens deze echo kijken we of de zwangerschap op de goed plek zit, of er een hartje klopt en of er één of meerdere kindjes onderweg zijn.


 • De termijnecho

  Deze echo maken we als je ongeveer 11 weken zwanger bent. Met de termijnecho bepalen we hoe lang je exact zwanger bent en wat de uitgerekende datum is.


 • De 13-weken echo

  De 13-weken echo wordt in Nederland aangeboden sinds 1 september 2021 in het kader van de IMITAS studie. De 13-weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Je hebt zelf de keuze of je deze echo wil laten uitvoeren. Voor meer informatie klik hier.


 • De 20-weken echo

  De 20-weken echo wordt alle lange tijd aangeboden in Nederland en is daarom ook geen onderdeel meer van een studie. De 20-weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Je hebt zelf de keuze of je deze echo wil laten uitvoeren. Voor meer informatie klik hier.


 • De groeiecho

  Als er een medische reden is, als de groei uitwendig onvoldoende te beoordelen is of als de verloskundige twijfelt over de groei van je kindje, zal ze je adviseren om één of meerdere groeiecho’s te laten maken. Dit helpt om te kijken of de groei van je kindje past bij de zwangerschapsduur.


 • De liggingsecho

  Ligt het kindje in hoofdligging of in een stuitligging? Als er onduidelijkheid bestaat of twijfel is over de ligging van je kindje maken we een liggingsecho. Dit vindt meestal plaats rond de 36e week van de zwangerschap.

Pretecho’s

Je kunt voor onderstaande pretecho’s terecht in ons centrum.

 • Geslachtsbepaling (2D)

  Nieuwsgierig naar het geslacht van jullie kindje? Vanaf 16 weken zwangerschap kunnen we (bijna altijd) zien wat het geslacht is van jullie kindje. Jullie kunnen bij ons terecht voor een pretecho waarbij we kijken of het een jongen of een meisje is. Het consult duurt ongeveer 15 minuten en jullie krijgen in ieder geval twee echofoto’s mee. De kosten voor deze echo zijn € 40,-

 • Wensecho (2D)

  Hebben jullie de behoefte om even naar jullie kindje te kijken? Vanaf 8 tot ongeveer 35 weken zwangerschap kun je bij ons op verzoek een echo laten maken in 2D. Het consult duurt ongeveer 15 minuten en jullie krijgen in ieder geval twee echofoto’s mee. De kosten voor deze echo zijn € 40,-

Disclaimer

Onze echoscopisten zullen altijd hun uiterste best doen om jullie kindje zo goed mogelijk in beeld te brengen. Helaas lukt het niet altijd om aan de verwachtingen te voldoen door factoren die de echo kwaliteit beïnvloeden zoals: een ongunstige ligging van het kindje in de baarmoeder, de positie van de placenta, een beperkte hoeveelheid vruchtwater of een dikkere buikwand van de moeder.

Als de echo niet naar verwachting verloopt kunt u helaas geen geld terug krijgen. Bij een echo voor de geslachtsbepaling is er kosteloos een tweede poging indien de echoscopist het geslacht niet kan zien.

Bij een geslachtsbepaling kijkt de echoscopist zeer secuur voordat er een uitspraak wordt gedaan over het geslacht. Wij kunnen echter géén 100% garantie geven op de geslachtsbepaling. Aan de afgegeven beoordeling kunnen geen rechten worden ontleend en er wordt geen aansprakelijkheid aanvaard.

Geen medische handeling

Een pretecho is géén medisch handeling, er wordt dan ook niet gezocht naar eventuele afwijkingen bij jullie kindje. Verloskundig Centrum Zutphen kan dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld indien er achteraf toch afwijkingen worden gezien bij jullie kindje.

Het kan natuurlijk voorkomen dat onze echoscopist tijdens een pretecho toch het vermoeden heeft op een afwijking bij jullie kindje. In zo’n geval zal de echoscopiste jullie hierover informeren en jullie eigen verloskundig zorgverlener op de hoogte stellen van de bevindingen.

De volledige medische verantwoordelijkheid voor de zwangerschap blijft bij jullie eigen verloskundige of arts. Dit betekent dat er op geen enkele wijze sprake is van een geneeskundige behandelingsovereenkomst, zoals bedoeld in artikel 7:446 BW.

Foto- en filmopnames

Steeds vaker komt het voor dat zwangeren/cliënten en familieleden foto- , film- en video-opnames maken in ons centrum. Om privacyredenen en om de rust in de spreekkamer te waarborgen, is dit alleen in overleg toegestaan.

 • Familieleden mogen alleen opnamen maken van de zwangere/cliënt en/of in de spreekkamer na overleg met de verloskundige/echoscopist
 • Het maken van opnamen van andere zwangeren/cliënten, de assistenten en andere bezoekers is niet toegestaan