De bevalling

Je bevalling kan op twee manieren beginnen: je vliezen breken, of je krijgt weeën. Veruit de meeste bevallingen beginnen met weeën, maar één op de tien bevallingen begint met gebroken vliezen.

Normaal gesproken beval je van je kindje in de periode tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Beval je eerder dan 37 weken, of later dan 42 weken, dan verwijzen we je door naar het ziekenhuis. Daar beval je dan onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Wanneer moet je ons bellen?

Bel ons direct als je het gevoel hebt dat je bevalling begint en je bent nog geen 37 weken zwanger.

Vanaf 37 weken zwangerschap moet je ons bellen in deze gevallen:

  • Ongeveer anderhalf uur weeën om de drie tot vier minuten die ongeveer een minuut duren. Dit geld als het je eerste bevalling is.
  • Ongeveer één uur weeën om de vier tot vijf minuten die ongeveer een minuut duren, of als er binnen een uur versnelling op treedt. Dit geld als het je tweede, derde of vierde bevalling is.
  • Gebroken vliezen: Heb je helder vruchtwater en een kindje wat goed ingedaald is? Dan kun je ons overdag bellen. Is het vruchtwater geel, groen of bruin van kleur? Of heb je tijdens het spreekuur instructies gekregen? Bel ons dan meteen als je vliezen gebroken zijn.
  • Bij ruim vaginaal bloedverlies, meer dan bij een menstruatie.
  • Als je persdrang voelt bij een wee.

Waar wil je bevallen?

Als er geen medische indicatie is, mag je altijd zelf bepalen waar je bevalt: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Het is vooral belangrijk dat je bevalt in een omgeving waar jij je prettig en op je gemak voelt.

Thuis bevallen

Bevallen in het comfort van je eigen huis is vaak mogelijk. Je mag thuis bevallen als er tijdens je zwangerschap geen complicaties zijn geweest en je medische voorgeschiedenis geen risico’s voor je bevalling oplevert. Wij begeleiden je dan bij je bevalling en een kraamverzorgster komt ons assisteren.

Poliklinisch bevallen

Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis beval je ook onder onze leiding. Eigenlijk huur je een kamer in het ziekenhuis, waar wij je helpen bij de bevalling. Als je kiest voor een poliklinische bevalling, komen wij meestal eerst bij jou thuis. We bepalen dan hoe ver de bevalling is en of het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Bij een poliklinische bevalling komt een kraamverzorgster ons assisteren.

Pijnbestrijding bij bevalling

Wil je met medicijnen tegen pijn behandeld worden bij je bevalling?

Dan moet je bevallen in het ziekenhuis en wordt je bevalling medisch. Omdat medicijnen bijwerkingen kunnen hebben, moeten je hartslag, bloeddruk en ademhaling continu gecontroleerd worden. Ook moet de hartslag van je baby goed in de gaten gehouden worden. De apparatuur die daarvoor nodig is, is alleen beschikbaar in het ziekenhuis.

Deze soorten pijnbestrijding zijn voor je beschikbaar in de ziekenhuizen waarmee wij samenwerken:

  • De ruggenprik
  • Een pompje met remifentanil

Bevalwensen

Een bevalling laat zich niet plannen.

In de bevalwensen neem je al je wensen rondom je bevalling op. Waar je wilt bevallen, of je pijnbestrijding wilt, de verschillende bevallinghoudingen en nog veel meer.

De bevalwensen laten zien wat jij belangrijk vindt. Degene die jouw bevalling begeleidt, kan daar dan zoveel mogelijk rekening mee houden. Het formulier voor de bevalwensen krijg je rond 33 weken zwangerschap van ons mee om in te vullen. De bevalwensen bespreken we tijdens het uitgebreide bevalgesprek bij 35 weken zwangerschap.

Niet iedereen vindt het prettig om alles van tevoren op te schrijven. Het invullen van de bevalwensen is dan ook geen verplichting. Mocht je alles gewoon op je af willen laten komen, dan kan het goed zijn juist geen bevalwensen op papier te zetten.