Kinderwens

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Binnen ons centrum houden we daarom ook kinderwensspreekuren (ook wel preconceptiespreekuur genaamd). Tijdens deze spreekuren bespreken we zaken die een nadelige invloed kunnen hebben op het ontstaan van een zwangerschap. Ook kunnen we eventuele risico’s die specifiek op jullie van toepassing zijn bespreken. Mocht het nodig zijn dan kunnen wij jullie verwijzen naar een huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek.

Online test

Aan de hand van een online test kunnen we een inschatting maken van de risico’s voor een zwangerschap op basis van de gezondheid van jou en je partner. De test kijkt ook naar eventuele erfelijke aandoeningen. Je krijgt tijdens de test direct informatie en advies om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op een zwangerschap. Klik hier om naar de test te gaan.

Heb je vragen na het doen van deze test? Maak dan gerust een afspraak voor ons kinderwensspreekuur.

Kinderwensspreekuur

Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden op een zwangerschap?

Dan kun je terecht op ons preconceptiespreekuur, ook wel het kinderwensspreekuur. Met jou en je partner kijken we wat jullie kunnen doen om zo goed en gezond mogelijk een zwangerschap in te gaan. Ook kunnen we dan samen naar je menstruatiecyclus kijken zodat jij weet wat je meest vruchtbare periode is.

Tijdens het kinderwensspreekuur kunnen we informatie geven over:

  • Zwanger worden, zwanger zijn, bevallen, de kraamtijd en het ouderschap.
  • Je eigen menstruatiecyclus.
  • Gezondheids- en leefstijladvies.
  • Laboratoriumonderzoek aanvragen (indien nodig).
  • Je verwijzen naar een specialist (indien nodig).
  • Je extra informatie en advies geven als er erfelijke aandoeningen in je familie zijn.
  • Het stoppen met anticonceptie of het verwijderen van een spiraaltje.

Leefstijladvies

De kans op zwangerschap bevorder je het meest met een gezonde levensstijl.

Denk daarbij aan een gevarieerd en gezond dieet, voldoende drinken (minstens 2 liter water per dag) en voldoende lichaamsbeweging (minstens 30 minuten per dag). Verder moet je nicotine, alcohol en cafeïne vermijden. Die stoffen zijn niet alleen schadelijk voor jou, maar ook voor de gezondheid van je baby.

Foliumzuur bij zwangerschapswens

Vanaf het moment dat er een zwangerschapswens is adviseren we je om 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. Het slikken van foliumzuur verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen, zoals een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip.