De zwangerschap

Zwanger: En nu? Het verloop van je zwangerschap

Vanaf het moment dat jij je eerste positieve zwangerschapstest hebt gedaan, gaat er heel veel gebeuren. Wij begeleiden je hier graag bij. Alles weten over hoe wij jou helpen tijdens de zwangerschap of wanneer de controles zijn? Je leest het hiernaast.

Intake

Onze kennismaking met jou!

Onze eerste kennismaking is meteen een uitgebreide. Want tijdens de intake willen wij zo goed mogelijk weten hoe het met de gezondheid van jou en je partner is om jou in je zwangerschap de beste hulp te kunnen geven. Als we meer weten over jullie gezondheid en eventuele bijzonderheden in je familie, kunnen wij bepalen of we nog aanvullend onderzoek moeten (laten) doen. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan bespreken we ook je eerdere zwangerschap(pen) met je.

Verder tijdens de intake

  • De vroege echo: Bij deze echo kijken we of er een hartje klopt en hoe ver je ongeveer zwanger bent. We kijken ook of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of er één of meerdere kindjes onderweg zijn.
  • Bloedonderzoek: Na de intake geven wij je een labformulier mee omdat het belangrijk is om aan het begin van je zwangerschap een aantal dingen te controleren. Denk aan je bloedgroep en rhesusfactor, irregulaire antistoffen, Hb/MCV, glucose en infectieziekten zoals hepatitis B, HIV en lues (ook wel syfilis).

Wij vragen heel veel aan jou, maar we zijn er natuurlijk vooral voor jou. Vraag dus ook vooral heel veel aan ons. We geven je veel informatie mee over wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap.

Tip: Heb je vragen? Schrijf ze van tevoren op een briefje zodat je ze niet vergeet.

Counselingsgesprek

In dezelfde periode als de intake plannen we ook een counselingsgesprek. Dit is een gesprek waarbij we het hebben over verschillende vormen van prenatale screening die mogelijk zijn. Prenatale screening gaat over onderzoeken die al vroeg in de gedaan kunnen worden om bepaalde afwijkingen bij jullie kindje op te sporen.

Tijdens het counselingsgesprek

Wel of niet kiezen voor een prenatale screening kan moeilijk zijn.

Het is belangrijk om een keuze te maken die past bij jullie gevoel en ideeën over zwangerschap en levenswijze. Op www.pns.nl vind je meer informatie over alle mogelijke onderzoeken tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

Reguliere controles

Gedurende je hele zwangerschap houden we de gezondheid van jou en je baby zo goed mogelijk in de gaten. Dus nodigen we je uit voor reguliere controles, dit zijn controles van ongeveer 15 minuten. Tijdens deze controles doen wij altijd een aantal kleine onderzoeken:

  • We meten je bloeddruk en gewicht.
  • We onderzoeken je buik, zodat we kunnen beoordelen of je kindje goed groeit.
  • We luisteren naar de harttonen van je kindje.

Tijdens elke controle geven we uitleg en aanvullende informatie over de zwangerschap en komende periode. Verder vragen we hoe de zwangerschap gaat en of er klachten zijn.

Leefstijl en adviezen

Tips en adviezen voor een gezonde leefstijl

Voor jou en je kindje is het belangrijk dat je tijdens je zwangerschap zo gezond mogelijk probeert te leven. Dat doe je door op een aantal belangrijke zaken te letten:

  • Eet gevarieerd en gezond.
  • Drink voldoende – minstens 2 liter per dag.
  • Zorg voor voldoende nachtrust.
  • Beweeg minstens 30 minuten per dag.
  • Vermijd nicotine, alcohol en cafeïne – de stoffen zijn schadelijk voor jou en je kindje.

Foliumzuur bij zwangerschap

Vanaf het moment dat je de wens hebt zwanger te raken, wordt geadviseerd om 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen. Foliumzuur bij zwangerschap slik je om onder andere afwijkingen als een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte te voorkomen. Blijf in ieder geval tot je tiende zwangerschapsweek foliumzuur slikken. Ben je zwanger en ben je nog niet begonnen met het slikken van foliumzuur? Begin dan zo snel mogelijk.

Vitamine D in de zwangerschap

In de zwangerschap wordt daarnaast aangeraden om elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen. Dit advies geldt voor de gehele zwangerschap.

Regelzaken

Dit moet je regelen tijdens je zwangerschap

Voor je bevalling en het kraambed zijn er een aantal zaken die je moet regelen. De belangrijkste hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Kraamzorg

Meld je aan bij een kraamzorgorganisatie voor je 16 weken zwanger bent. Zo weet je zeker dat er een kraamverzorgster voor jou beschikbaar is wanneer je gaat bevallen. Verloskundig Centrum Zutphen werkt samen met verschillende kraamzorgbureaus, je kunt ons altijd vragen voor advies. Check voor de zekerheid bij jouw zorgverzekering of zij afspraken hebben met de kraamzorgorganisatie van jouw keuze.

Erkenning van het kind

Als je niet getrouwd bent met je partner of als jullie geen geregistreerd partnerschap hebben, dan is het verstandig om over erkenning van het kind te denken. Als biologische vader ben je namelijk niet automatisch de wettelijke vader. Door het kindje te erkennen, ontstaat er een juridische band tussen vader en kind. Erkenning kun je al regelen tijdens de zwangerschap. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht.

Mochten jullie de erkenning willen regelen, dan kun je dit beste doen voor je 24 weken zwanger bent. Want vanaf dit moment ben je ook verplicht om aangifte van de geboorte te doen. Als de erkenning geregeld is, kan de vader na de geboorteaangifte doen van geboorte. Als de erkenning niet geregeld is, moet de moeder namelijk mee.

Erkenning van je kind kan je bij elke gemeente in Nederland regelen. Kijk op de website van jouw gemeente of op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie over de erkenning. Om ook wettelijke vertegenwoordiger te worden van het kindje, moet je ook het ouderlijk gezag regelen. Dit kan pas als het kindje geboren is.

Zorgverzekering

Verloskundige zorg valt onder de basisverzekering, daar hoef je dus niets extra’s voor te regelen of betalen. Meld wel op tijd bij je zorgverzekering dat je zwanger bent. De meeste zorgverzekeraars sturen je dan een kraampakket op. Dit pakket heb je nodig voor de bevalling en de kraamtijd.

Hartjesspreekuur

Vanaf 14 weken zwangerschap ben je op dinsdag tussen 16.30 en 17.00 uur welkom op de praktijk in Zutphen om even naar het hartje van de baby te luisteren.

Dit is een inloopspreekuur, dus je hoeft hier geen afspraak voor te maken. Iedereen is welkom om naar het hartje te komen luisteren. Heb je vragen of klachten, maak dan een aparte afspraak op het reguliere spreekuur.

Miskraam

Een miskraam is het verlies van een niet levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap Meestal begint een miskraam met vaginaal bloedverlies, gepaard gaande met krampende buikpijn. Het patroon, de duur en hevigheid van het bloedverlies evenals de buikpijn kunnen verschillen en kunnen niet alles voorspellen over de uitkomst van de zwangerschap. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo maar vaak komen we niet achter de daadwerkelijke oorzaak.

Soms blijkt bij de echo dat het hartje niet klopt, zonder lichamelijke verschijnselen. Dit noemen we ook wel een missed abortion. Bij een missed abortion zijn er verschillende keuzes mogelijk:

  • Afwachten tot de miskraam toch spontaan optreedt
  • Een medicamenteuze behandeling, dit gaat via de gynaecoloog
  • Een curettage, dit gaat via de gynaecoloog.

Lichamelijk herstel

Meestal is het lichamelijk herstel na een spontane miskraam vlot, de meeste vrouwen hebben nog ongeveer één tot twee weken bloedverlies en bruine afscheiding. Als het bloedverlies gestopt is, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Als je/jullie weer een actieve zwangerschapswens hebben, start dan weer met het slikken van foliumzuur.

Mentaal herstel

De impact van een miskraam of missed abortion kan groot zijn, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Naast de begeleiding van het lichamelijke aspect helpen we je, indien nodig, ook graag verder met het mentale herstel.